Mazas, bet vērtīgas! Krāso un ēd paipalu olas arī Lieldienās!
Paipalu olās esošās bioloģiski aktīvās vielas paaugstina organisma tonusu, nostiprina kaulus, sirdi, aknas, nieres un citus orgānus.
To sastāvā esošās vērīgās minerālvielas, aminoskābes un vitamīni stiprinās imunitāti un aizsargās organismu pret saslimšanām, taču koncentrētā B vitamīna deva paipalu olās palīdz stabilizēt nervu sistēmu.
Vistu vai paipalu olas?
Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu olas un paipalu olas, vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna kā vienā vistas olas gramā. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzērtīga vienai vistas olai ir 5 reizes augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kurām ir svarīga nozīme vielmaiņas procesā. Paipalu olās, salīdzinot ar vistu olām, ir vairāk tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirozīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns.
Paipalu olās esošās bioloģiski aktīvās vielas paaugstina organisma tonusu, nostiprina kaulus, regulē prostatas dziedzera darbību, nostiprina kaulus, sirdi, aknas, nieres, kuņģi, aizkuņģa dziedzeri un citus orgānus.
Paipalu olu lietošana uzturā palīdz aizsargāt cilvēka organismu pret radioaktīvā starojuma izraisītām sekām.
Regulāri ēdot paipalu olas, vērtīgās minerālvielas, neaizvietojamās aminoskābes un vitamīni stiprina imunitāti un aizsargā organismu un pieaug pretestība augšējo elpošanas ceļu saslimšanām.
Koncentrētā B vitamīna deva paipalu olās palīdz stabilizēties nervu sistēmai, cilvēks kļūst mierīgāks un līdzsvarotāks. Augstā fosfora, kālija un dzelzs koncentrācija uzlabo atmiņu, palīdz grūtniecēm saglabāt veselus zobus.
Savukārt vīriešiem regulāra svaigu paipalu olu lietošana uzturā palīdz paaugstināt dzimumtieksmi un potenci.
Kultūristiem paipalu olu lietošana uzturā ir brīnišķīgs olbaltumvielu avots, jo tās labi asimilējas organismā un, lietotas lielākos daudzumos (vairāk nekā desmit olas), neizraisa diatēzi.
Paipalu olas arī uzlabo atmiņu un reakciju-tādēļ tās īpaši iesaka bērnu uzturā.
Paipalu olas sver 10–12 gramus. Ja vēlies ar tām aizstāt receptē nepieciešamās vistu olas, aptuvena proporcija ir 5 paipalu olas pret vienu vistas olu.
Tūlītējai ēšanai vāri paipalas oliņu 2–3 minūtes, ūdenim pievienojot nedaudz etiķa vai šķipsnu sāls, lai nesaplaisātu čaumala. Taču ir cilvēki, kas paipalas olas ēd ar visām čaumalām, kas nav nekas kaitīgs, drīzāk gan veselīgs.
Ieteicamās paipalu olu devas dienā:
bērniem no gada līdz trīs gadu vecumam: 1–2 olas dienā
bērniem no trīs līdz 10 gadu vecumam: 3 olas
pusaudžiem no 10 līdz 18 gadiem: 4 olas
pieaugušajiem no 18 līdz 50 gadiem: 5–6 olas
pieaugušajiem pēc 50 gadu vecuma: 4–5 olas.
Sešas olu receptes, kā garšīgi “atbrīvoties” no Lieldienu olu pārpalikumiem.
Ko darīt ar olām, kas palikušas pāri pēc Lieldienām? Pagatavo gardu uzkodu- pildītās olas.
Mīksti vārīta vai cieti vārīta ola? Šķietami vienkāršākie jautājumi reizēm ir vieni no sarežģītākajiem. Vai tev vienmēr izdodas olu izvārīt tieši tādu, kādu vēlējies - pietiekami cietu vai ar cietu baltumu, bet zīdaini mīkstu dzeltenumu? Tādēļ te padoms, kā pareizi vārīt olas.