Raksta autore ZANE TIMPARE, diplomēta uztura speciāliste & uztura žurnāliste, ĒDIENS KĀ ZĀLES
Olas var ēst droši – secināts jaunākajā 177 000 cilvēku lielā pētījumā
Respektablā uztura žurnāla American Journal of Clinical Nutrition jaunākajā (2020. gada aprīļa) numurā publicēts trīs apjomīgu starptautisku pētījumu pārskats par olu ēšanas ietekmi uz holesterīna līmeni, sirds un asinsvadu slimību attīstību un vispārējo mirstību. Šajos pētījumos bijuši iekļauti 177 000 cilvēku no 50 pasaules valstīm. Iespaidīgs skaitlis un apjoms.1
Mūs, protams, interesē galvenie secinājumi. Un tie ir olu ēšanai patiešām labvēlīgi! Netika atrasta pamatota saistība starp olu ēšanu, holesterīna un triglicerīdu līmeņa izmaiņām asinīs, mirstību vai nozīmīgiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem. Turklāt atsevišķā sadaļā tika secināts, ka iepriekš minētajos trīs riska punktos nav atšķirības – vai nedēļā ēd septiņas olas, vai arī neēd nevienu.
Pētījumā bija iekļautas valstis no visiem kontinentiem. Kopsavilkumā vēlreiz uzsvērts, ka olas ir ļoti vērtīgs produkts.
Rakstā izmantotā literatūra:
1 1, 1,2, 1, et al. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. American Journal of Clinical Nutrition. 2020;111(4):795-803. doi:10.1093/ajcn/nqz348.
Cilvēka organisms pats omega-3 taukskābes saražot nespēj, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Vislabāk – ar dabīgiem pārtikas produktiem nevis sintētiskām kapsulām. Olas, kas bagātinātas ar omega-3, ir viegli pieejams un garšīgs veids, kā ēdienkartē nodrošināt omega-3, īpaši, ja zivis negaršo.
Stipra imunitāte pašlaik ir aktuāls temats, īpaši, ja rudenī prognozē atkārtotu koronavīrusa uzliesmojuma vilni. Bet vai imunitāti varam spēcināt ar uzturu? “Spēcināt” nebūs īstais vārds, jo ziniet, kas imūnsistēmai patīk vislabāk – BŪT LĪDZSVARĀ un gluži vienkārši normāli funkcionēt. Tai nepatīk skaļi vārdi un pārspīlējumi, jo imūnsistēma, kas ir pārlieku aktīva, organismam gluži pretēji var radīt veselības problēmas – alerģiskas reakcijas un autoimūnas slimības.
Olas ēdienos lieliski sader ar dārzeņiem, rudzu maizi vai citu maizi, kas ir bagāta ar šķiedrvielām; olas labi papildina arī dažādus salātus. Minētie ir lieliski sabiedrotie olām ne tikai garšas, bet arī veselīguma ziņā.