Ola apēsta, organismam iegūstot vērtīgas uzturvielas, bet, ko iesākt ar olas čaumalām? Nemet ārā! Mums ir pāris ieteikumi, kā tās izmantot, jo olu čaumālām ir ļoti daudzvēidīgs pielietojums. Olas čaumala patiešām ir unikāls dabas veidojumus un bagātīgs kalcija avots.
1. Olu čaumalās ir daudz kalcija un citu minerālvielu, kas palīdzēs tavam dārzam plaukt un zelt, tāpēc tas ir lielisks mēslojums!
Sasmalcini pāris olu čaumalas sīkos gabaliņos un pirms stādīšanas iekaisi tās katrā caurumā. Pēc tam ik pēc divām nedēļām apkaisi papildu čaumalas ap jau iestādītajiem augiem.
Vēl tās var palīdzēt izskaust tādus dārza kaitēkļus kā gliemeži. Vienkārši sasmalcini dažas olu čaumalas un izkaisi tās ap dārzeņiem un ziediem. Čaumalas tekstūra palīdzēs noturēt iespējamos dārza kaitēkļus pa gabalu.
2. Veselākās čaumalās var diedzēt augus, pēc tam, kopā ar čaumalu, pārstādot lielākā puķu podā.
3. Čaumalas vidē ātri sadalās, tādēļ droši tās lieciet komposta kaudzē – čaumalas no komposta pēc tam dos augsnei tik nepieciešamo kalciju.
4. Olu čaumalas var izmantot kā ietvaru mazām svecītēm.
5. Olu čaumalas var labi kalpot kā mazi podiņi stādiem, kad no zemes lien pirmās lapiņas. Čaumalas var atstāt olu kastītēs, nogriežot tām vāka daļu.
6. Ja jums patīk veidot dažādas dekorācijas, vēl jēlu olu var izpūst no čaumalas un pēc tam čaumalu izmantot gan Lieldienu dekorācijās, gan citos radošos projektos.
7. Abrazīvs līdzeklis, lai noņemot pelējumu vai citu uzkrātu smaku pudelēs, termosos un citos traukos. Vispirms izskalo trauku ar karstu ūdeni.
Tad taukā ievieto dažas sasmalcinātas olu čaumalas, līdz pusei piepilda ar ūdeni un krata. Pēc tam kārtīgi izskalo.
8. Nepērc kalcija tabletes. Vienkārši izcep čaumalas 180 grādu temperatūrā 8 minūtes. Ļauj tām atdzist un sasmalcini smalkā pulverī. Vienu reizi dienā pievieno šo pulveri (tējkaroti vai mazāk) savam iecienītākajam kokteilim, sulai vai biezpienam.
Mīksti vārīta vai cieti vārīta ola? Šķietami vienkāršākie jautājumi reizēm ir vieni no sarežģītākajiem. Vai tev vienmēr izdodas olu izvārīt tieši tādu, kādu vēlējies - pietiekami cietu vai ar cietu baltumu, bet zīdaini mīkstu dzeltenumu? Tādēļ te padoms, kā pareizi vārīt olas.
Kas gan būtu Lieldienas bez ticējumiem? Esam apkopojuši dažus populārākos Lieldienu ticējumus, kuri jau ir neatņemama svētku sastāvdaļa.
Lieldienās teju visas tradīcijas, ko ievērojam ir senas, taču pielāgotas mūsdienu cilvēku dzīves uztverei. Bet kādas tad ir vispopulārākās?