Latvijas kūka

Latvijas kūka

 Novembrī svinam Latvijas dzimšanas dienu. Pie balti klāta galda, aizdedzinot sarkanbaltsarkanas sveces un pieminot notikumus, kas veidojuši mūsu tautu un valsti stipru. Aicinām svinēt šo dienu – 18. novembri ar kūku sarkanbaltsarkanās krāsās. 

Biskvītam:

  • 115 g sviesta istabas temperatūrā
  • 300 g cukura
  •  4 olas
  • 240 g paniņu
  • 350 g kviešu miltu
  • 8 g sodas
  • 8 g baltvīna etiķa
  • 10 g kakao pulvera
  • 1 - 2 iepakojumi pārtikas sarkanās krāsvielas

Vārītajam krēmam:

  • 3 olu dzeltenumi
  • 250 g saldais krējums
  • 50 g cukura
  • 20 g kukurūzas cietes
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 50 g auksta sviesta

Krēmsiera krēmam:

  • 250 g krēmsiera no ledusskapja
  • 100 g saldā krējuma
  •  50 g pūdercukura
  •  sēkliņas no 1/2 vaniļas pāksts vai 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta


Pagatavošana

1.      Pagatavo vārīto krēmu. Karstumiztturīgā bļodā liek olu dzeltenumus, cukuru, vaniļu, kukurūzas cieti un visu samaisa ar putojamo slotiņu. Nelielā katliņā uzsilda saldo krējumu, līdz parādās pirmais burbulis. Nepārtraukti maisot, silto saldo krējumu pievieno olu masai. Visu lej atpakaļ katlā un nepārtraukti maisot karsē, līdz krēms sabiezē. Pārliek to bļodā un pievieno sviestu no ledusskapja, iemaisa līdz izkūst. Tad krēmu liek ledusskapī pavisam atdzesēties un sastingt.

2.     Pagatavo biskvītu. Bļodā liek sviestu, pievieno cukuru un ar mikseri samaisa kopā. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus atliek malā, dzeltenumus kopā eļļu, miltiem, sāli un kakao pievieno sviesta masai. Visu kārtīgi iemaisa.

2.       Citā traukā paniņām pievieno sarkano krāsvielu un samaisa, lai krāsa vienmērīgi izšķīst, tad paniņas pievieno mīklas masai.

3.       Mazā trauciņā sajauc sodu ar etiķi, pievieno putojošo maisījumu mīklai un kārtīgi iemaisa.

4.       Olu baltumus saputo stingrās putās, tad tos pa daļām iemaisa mīklas masā, līdz iegūst vienmērīgu mīklu, nepārmaisa.

6.       Iegūto mīklu sadala divās daļās, vienu daļu lej 22 cm/dm formā, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek cepties krāsnī 180 ºC temperatūrā 30–40 minūtes. Tad izcep otru mīklas daļu. Ja ir divas vienādas 22 cm/dm kūku formas, tad abus biskvītus var cept reizē. Atdzesē.

7.       Pagatavo krēmsiera krēmu. Bļodā sajauc krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļu, saputo visu kopā ar mikseri. Beigās pievieno saldo krējumu un arī saputo, bet galvenais ir nepārputot. Puto tikai tik ilgi, līdz krēms ieguvis formu un kļuvis stingrs.

8.       Biskvītus horizontāli griež uz pusēm. Nogriež no pamatnes viduča nedaudz biskvīta, ko pēc tam izmantos kūkas dekorēšanā. Uz kūkas pamatnes liek 1/2 vārīto krēmu  un izlīdzina to. Liek virsū otru biskvīta kārtu un pa virsu smērē 1/2 krēmsiera krēmu. Tā atkārto nākamajā kārtā liekot vārīto krēmu, tad krēmsiera krēmu. Pa virsu dekorē ar biskvīta drupačām.