Kad atver olu iepakojumu, kas ir pirmais, ko pārbaudi?
Noteikti to, vai kāda no tām nav ieplīsusi, vai ne? Bet vai zināji, ka tādā pašā veidā var pārbaudīt arī olas izcelsmes valsti, vistas, kas to dējusi, mājvietu un šīs mājvietas precīzu atrašanās vietu? Uz katras veikalā nopērkamās olas var redzēt īpašos marķējumus – tie sākas ar vienu ciparu, turpinās ar burtu kodu un beidzas ar vairāku ciparu virkni.
Pirmais cipars apzīmē konkrētās olas dējējvistas turēšanas metodi:
0 -tad tas nozīmē, ka vista ir audzēta bioloģiskos apstākļos ( ēd bioloģiski sertificētu barību)
1- vista turēta brīvos apstākļos ( brīvi pārvietojas kūts ietvaros un iet ārā)
2- apzīmē kūtī turētu vistu ( brīvi var pārvietoties kūts ietvaros)
3- sprostos audzētu dējējvistu
Kā nākamo redzēsi burtu kodu, kas patiesībā ir pati svarīgākā marķējuma daļa – jo, ja šeit saskati LV, tad vari būt pārliecināts, ka tā ir Latvijā izdēta ola un vari būt drošs par olas kvalitāti.
Un pēdējā ciparu virkne apzīmē Pārtikas un veterinārā dienesta uzņēmumam piešķirto identifikācijas numuru. Respektīvi, šis kods palīdz noskaidrot precīzu vietu, kur vistiņa atrodas, ja kādu iemeslu dēļ to vēlāk nepieciešams uzzināt.
Pētījumi rāda, ka no olu uzturvērtības viedokļa pats galvenais ir barība, tās kvalitāte, ko saņēmušas vistas dēšanas laikā. Tātad visu izšķir saimnieks, vistu turētājs! Vienādi vērtīgas var būt gan brīvās turēšanas, gan kūtī dētas, gan bio olas. Turēšanas apstākļi visbūtiskākie ir, protams, domājot par dzīvnieku labsajūtu.
Un kāpēc to ir svarīgi zināt? Jo ir taču svarīgi būt informētam par to, ko mēs lietojam uzturā, vai ne? Zini, ko ēd, un vēl svarīgāk – zini, vai galdā liec Latvijas ražojumu!
Sešas olu receptes, kā garšīgi “atbrīvoties” no Lieldienu olu pārpalikumiem.
Ko darīt ar olām, kas palikušas pāri pēc Lieldienām? Pagatavo gardu uzkodu- pildītās olas.
Mīksti vārīta vai cieti vārīta ola? Šķietami vienkāršākie jautājumi reizēm ir vieni no sarežģītākajiem. Vai tev vienmēr izdodas olu izvārīt tieši tādu, kādu vēlējies - pietiekami cietu vai ar cietu baltumu, bet zīdaini mīkstu dzeltenumu? Tādēļ te padoms, kā pareizi vārīt olas.