Jau vairākus gadu Balticovo piedāvā olas ar īpašu pievienoto vērtību. Vienas no tādām ir Omega-3 olas, kuras nopēkam gandrīz visos veikalu tīklos. Tās noteikti vērts iegādāties un iekļaut ikdienas ēdienkartē, jo omega-3 taukskābes ietekmē gandrīz visus procesus mūsu organismā – īpaši nervu sistēmu un acu veselību, hormonālo līdzsvaru, palīdz uzturēt labu atmiņu, domāšanu. Omega-3 taukskābes ir neaizstājama pretiekaisuma diētas sastāvdaļa. Tā kā ilgstošs iekaisums kaitē imūnsistēmai, var uzskatīt, ka omega-3 labvēlīgi iedarbojas arī uz mūsu imūnsistēmu. Omega–3 taukskābes samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.
Balticovo olās omega-3 nonāk, pievienojot tās vistu barībai. Šajās olās bagātīgi ir pārstāvēta omega-3 taukskābe dokosaheksānskābe (DHA). Tieši tā ir pati izplatītākā omega-3 smadzenēs un acs tīklenē. Turklāt olas no dabas satur minerālvielas un vitamīnus, kas veicinās omega-3 vēl labāku uzsūkšanos organismā. Savukārt omega 3 atkal uzlabos vitāli svarīgā B12 vitamīna, ko bagātīgi satur olas, izmantošanu.
Organisms pats omega-3 taukskābes saražot nespēj, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Vislabāk – ar dabīgiem pārtikas produktiem nevis sintētiskām kapsulām. Olas, kas bagātinātas ar omega-3, ir viegli pieejams un garšīgs veids, kā ēdienkartē nodrošināt omega-3, īpaši, ja zivis negaršo.
Omega-3 taukskābes īpaši vajadzīgas:
Tikai nevajag olas pārcept – vislabāk tās gatavot saudzīgā temperatūrā!
Cik tad daudz šādas olas ēst, lai gūtu maksimālu labumu? Dienā pieaugušajiem būtu vēlams uzņemt ap 250 mg īpaši vērtīgo DHA un EPA omega-3 taukskābju, bet bērniem:
2–4 gados 100–150 mg,
4–6 gados 150–200 mg,
6–10 gados 200–250 mg un tālāk jau kā pieaugušiem cilvēkiem.
Apēdot brokastīs divas Balticovo omega-3 olas, būs uzņemti jau ap 40 mg šo vērtīgo taukskābju, kas ir ļoti labi un pietiekami, jo omega-3 taukskābes organismā veidojas arī no citiem produktiem – valriekstiem, linsēklām, kviešu asniem, sojas pupiņām, tofu siera, rapšu eļļas, ķirbju sēklām un ķirbju sēklu eļļas, tās labi uzņemt ar zivīm. Galvenais nav kāds konkrēts skaitlis, bet gan vispār uzturā iekļaut vērtīgus produktus, kas satur īpaši veselīgās DHA un EPA omega-3 taukskābes, vai arī produktus, no kuriem tās veidojas.
Raksta autore ZANE TIMPARE, diplomēta uztura speciāliste & uztura žurnāliste, ĒDIENS KĀ ZĀLES
Stipra imunitāte pašlaik ir aktuāls temats, īpaši, ja rudenī prognozē atkārtotu koronavīrusa uzliesmojuma vilni. Bet vai imunitāti varam spēcināt ar uzturu? “Spēcināt” nebūs īstais vārds, jo ziniet, kas imūnsistēmai patīk vislabāk – BŪT LĪDZSVARĀ un gluži vienkārši normāli funkcionēt. Tai nepatīk skaļi vārdi un pārspīlējumi, jo imūnsistēma, kas ir pārlieku aktīva, organismam gluži pretēji var radīt veselības problēmas – alerģiskas reakcijas un autoimūnas slimības.
Olas ēdienos lieliski sader ar dārzeņiem, rudzu maizi vai citu maizi, kas ir bagāta ar šķiedrvielām; olas labi papildina arī dažādus salātus. Minētie ir lieliski sabiedrotie olām ne tikai garšas, bet arī veselīguma ziņā.
Pamatota saistība starp olu ēšanu, holesterīna un triglicerīdu līmeņa izmaiņām asinīs, mirstību vai nozīmīgiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem