Šī tīmekļvietne izmanto sīkdatnes (cookies). Sīkdatnes ir mazas burtu un skaitļu datnes, kas tiek lejupielādētas un saglabātas jūsu datorā vai citā ierīcē (piemēram, mobilajā tālrunī, planšetdatorā), un saglabātas jūsu tīmekļa pārlūkā vietnes apmeklējuma laikā. Tās var izmantot, lai sekotu līdzi, kādas lapas vietnē apmeklējat, lai saglabātu jūsu ievadīto informāciju vai atcerētos jūsu izvēles, piemēram, valodas iestatījumus, vietnes pārlūkošanas laikā.

Ar omega-3 bagātinātas olas


Jau vairākus gadu Balticovo piedāvā olas ar īpašu pievienoto vērtību. Vienas no tādām ir Omega-3 olas, kuras nopēkam gandrīz visos veikalu tīklos.  Tās noteikti vērts iegādāties un iekļaut ikdienas ēdienkartē, jo omega-3 taukskābes ietekmē gandrīz visus procesus mūsu organismā – īpaši nervu sistēmu un acu veselību, hormonālo līdzsvaru, palīdz uzturēt labu atmiņu, domāšanu. Omega-3 taukskābes ir neaizstājama pretiekaisuma diētas sastāvdaļa. Tā kā ilgstošs iekaisums kaitē imūnsistēmai, var uzskatīt, ka omega-3 labvēlīgi iedarbojas arī uz mūsu imūnsistēmu. Omega–3 taukskābes samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Balticovo olās omega-3 nonāk, pievienojot tās vistu barībai. Šajās olās bagātīgi ir pārstāvēta omega-3 taukskābe dokosaheksānskābe (DHA). Tieši tā ir pati izplatītākā omega-3 smadzenēs un acs tīklenē.  Turklāt olas no dabas satur minerālvielas un vitamīnus, kas veicinās omega-3 vēl labāku uzsūkšanos organismā. Savukārt omega 3 atkal uzlabos vitāli svarīgā B12 vitamīna, ko bagātīgi satur olas, izmantošanu.

Organisms pats omega-3 taukskābes saražot nespēj, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Vislabāk – ar dabīgiem pārtikas produktiem nevis sintētiskām kapsulām. Olas, kas bagātinātas ar omega-3, ir viegli pieejams un garšīgs veids, kā ēdienkartē nodrošināt omega-3, īpaši, ja zivis negaršo.

Omega-3 taukskābes īpaši vajadzīgas:

  • bērniem un pusaudžiem –  pilnvērtīgai augšanai un attīstībai,
  • grūtniecības laikā,
  • gados vecākiem cilvēkiem, kam ir samazināta to uzsūkšanās,
  • pastiprināti omega-3 tiek tērētās stresa brīžos.

Tikai nevajag olas pārcept – vislabāk tās gatavot saudzīgā temperatūrā!

Cik tad daudz šādas olas ēst, lai gūtu maksimālu labumu? Dienā pieaugušajiem būtu vēlams uzņemt ap 250 mg īpaši vērtīgo DHA un EPA omega-3 taukskābju, bet bērniem:

2–4 gados                   100–150 mg,

4–6 gados                   150–200 mg,

6–10 gados                 200–250 mg un tālāk jau kā pieaugušiem cilvēkiem.


Apēdot brokastīs divas Balticovo omega-3 olas, būs uzņemti jau ap 40 mg šo vērtīgo taukskābju, kas ir ļoti labi un pietiekami, jo omega-3 taukskābes organismā veidojas arī no citiem produktiem – valriekstiem, linsēklām, kviešu asniem, sojas pupiņām, tofu siera, rapšu eļļas, ķirbju sēklām un ķirbju sēklu eļļas, tās labi uzņemt ar zivīm. Galvenais nav kāds konkrēts skaitlis, bet gan vispār uzturā iekļaut vērtīgus produktus, kas satur īpaši veselīgās DHA un EPA omega-3 taukskābes, vai arī produktus, no kuriem tās veidojas.


Raksta autore ZANE TIMPARE, diplomēta uztura speciāliste & uztura žurnāliste, ĒDIENS KĀ ZĀLES