Covid-19. D vitamīns + olas!

Raksta autore ZANE TIMPARE, diplomēta uztura speciāliste & uztura žurnāliste, "ĒDIENS KĀ ZĀLES"


Joprojām turpinās diskusijas – vai kāds konkrēts produkts, vitamīns kaut nedaudz spēj mūs pasargāt no COVID-19?

D vitamīns pret vīrusiem!

Vispārliecinošākie atzinumi pagaidām iegūti par D vitamīnu – tas tiešām ir svarīgs mūsu imūnsistēmai. D vitamīns ir nepieciešams, lai organisms spētu cīnīties ar vīrusiem un baktērijām.

Novēršot D vitamīna deficītu, uzlabojas gan plaušu darbība, gan paaugstinās izturība pret elpceļu slimībām, pie kurām pieder arī COVID-19. Atsevišķi pētījumi arī rāda: saslimstot ar COVID-19, labāki izveseļošanās rezultāti ir tiem, kam D vitamīna līmenis asinīs ir bijis pietiekams. Taču pētījumi vēl turpinās, un secinājumi ir dažādi. Tomēr – nepārspīlēsim, jo zinātnieki arī aicina neveidot spekulācijas un izvairīties no skaļiem paziņojumiem un pārspīlējumiem saistībā ar D vitamīnu. Taču viens tiek ieteikts skaidri: sekot līdzi savam D vitamīna līmenim asinīs un novērst tā iespējamo deficītu.

Turklāt tiek pētīta kāda interesanta sakarība: jo labāks D vitamīna līmenis organismā, jo pilnvērtīgāk savu darbību spējot izvērst C vitamīns, ko arī saista ar pretmikrobu darbību.


Olas kā dabīgs D vitamīna avots.

Produktos D vitamīns nemaz nav bieži atrodams, un olas dzeltenums ir viens no retajiem, kas to satur dabīgi  un diezgan bagātīgi. 2 olās (1 ola ~70 g) būs 3–6  µg D vitamīna (daudz kas atkarīgs no vistu barības un turēšanas apstākļiem). Tas ir 30–50% no dienas normas (D vitamīna deficīta novēršanai, protams, nepieciešamas lielākas devas!).

Tomēr ar uzturu vien nodrošināt D vitamīnu pietiekami būs diezgan grūti – visticamāk, nāksies lietot D vitamīna pilienus (vērts nodot analīzes un konsultēties ar savu ģimenes ārstu). Taču uzturam un D vitamīna uzņemšanai ar dabīgiem pārtikas produktiem noteikti ir nozīme! D vitamīns ir taukos šķīstošs – lai tas veiksmīgi uzsūktos, nepieciešami tauki un žultsskābes. Tāpēc to vislabāk uzņemt kopā ar ēdienu un, protams, arī dabīgā veidā ar produktiem, piemēram, kvalitatīvi pagatavotām olām.


Salīdzināja 10 Eiropas valstis.

Pavisam nesen, septembrī, tika publiskots apjomīgs ekoloģiskais pētījums, kurā izvērtēja pašreiz zinātniski pierādīto imūnsistēmu ietekmējošo uztura faktoru saistību ar COVID-19

EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde), balstoties uz pašlaik tās rīcībā esošajiem zinātniskajiem pierādījumiem, ir atzinusi, ka imūnsistēmas normālas funkcionēšanas nodrošināšanā īpaši ir nepieciešami seši vitamīni: D, A (arī bēta karotīni), C, folāti (B9), B6, B12 un četras minerālvielas: cinks, dzelzs, varš un selēns.

Iepriekš minētā pētījuma laikā zinātnieki izvērtēja, cik tad daudz minēto vitamīnu un minerālvielu no ieteicamās dienas devas ikdienā vispār uzņem 10 lielāko Eiropas valstu iedzīvotāji. Tālāk šos datus salīdzināja ar COVID-19 saslimstības un mirstības rādītājiem katrā valstī. Latvija gan šajā pētījumā nebija iekļauta, bet gan Vācija, Spānija, Somija, Itālija, Beļģija, Francija utt.


Jo sliktāks uzturs, jo vairāk slimo.

Pētījuma vērtējums bija: COVID-19 pandēmija visvairāk skārusi tās valstis, kur iedzīvotājiem ir arī nepietiekama šo 10 svarīgo uzturvielu uzņemšana.

Kopumā uzkrātie zinātniskie pierādījumi atkal visvairāk izcēla D vitamīna, kā arī dzelzs nozīmi saistībā ar imūnsistēmu un COVID-19 profilaksi un šīs slimības ārstēšanu. Vairākkārt tika pieminēts arī B12, A un C vitamīns.


Olās: D + dzelzs + A + B12

Olas dabīgi satur ne tikai iepriekš aprakstīto D vitamīnu, bet arī pārējos imunitātes sakarā izceltos vitamīnus: A un B12 (tajās nebūs vienīgi C vitamīna), kā arī dzelzi.

2 olās būs 20–40% no dienā nepieciešamā A vitamīna un pat pusotra dienas deva no pieaugušajiem vajadzīgā B12 vitamīna, kā arī apmēram 16% no sievietēm dienā ieteiktās dzelzs.

Olās bagātīgi ir pārstāvētas arī vairākas no EFSA pozitīvi pieminētajām minerālvielām saistībā ar imūnsistēmas normālu funkcionēšanu: 2 olās būs ~20% no cinka dienas devas un apmēram 50% no selēna dienas devas.


Ēdam ziemā veselīgi!

Vislielāko D vitamīna deficītu novēro ziemā un pavasarī pēc garās ziemas. Tas viss mums vēl priekšā. Rūpēsimies par savu veselību un par vērtīgu, labu ēdienu. Laikā, kad saules gaismas kļūst arvien mazāk, olas būs lielisks imunitātei draudzīgs produkts, ko droši var iekļaut brokastu,  pusdienu vai vakariņu ēdienkartē. Kā katram vislabāk garšo.