This website uses cookies. Cookies are small alphanumeric files that are downloaded and stored on your computer or other device (eg mobile phone, tablet) and stored in your web browser when you visit a website. They may be used to keep track of which pages on the website you visit, to store information you have entered or to remember your preferences, such as language settings, as you browse the website.

Kā iegūt skaistākās Lieldienu oliņas

Liel­die­nās šū­po­jies,

Liel­die­nās prie­cā­jies

Par pir­miem zie­di­ņiem,

Par rai­bām oli­ņām.


Visvienkāršākais un visbiežāk izmantotais olu krāsošanas veids ir sīpolu mizas. Taču Lieldienu olas var krāsot ar ļoti dažādiem dabas materiāliem, iegūstot neticami raibu rezultātu!

Vispirms daži ar krāsu vēl nesaistīti padomi:

  • Pirms krāsošanas, olas rūpīgi nomazgāt vieglā sāls vai etiķa ūdenī, tā attaukojot čaumalu, lai tām labāk pieķertos krāsa. 
  • Lai olas neplīstu, tās vismaz stundu pirms vārīšanas  notur istabas temperatūrā un kopā ar krāsojošajiem elementiem liek vārīties siltā ūdenī.
  • Ūdenim, kurā olas tiek vārītas pievieno sāli un 1 tējkaroti etiķi, tad krāsa būs spilgtāka un noturīgāka.
  • Pēc vārīšanas, olas liek aukstā ūdenī, lai čaumala viegli lobītos nost.

Tagad padomi kā tikt pie dažādu krāsu olām:

  • Klasisko sīpolu mizās iegūsiet zeltaini brūnas olas, bet zilo sīpolu mizās – tumšākas, intensīvākas.
  • Aveņu zari dod tumši sarkanu toni.
  • Zilas olas iegūst, tās vārot kopā ar mellenēm vai sarkano kāpostu.
  • Gandrīz melnas olas sanāk sajaucot kopā sīpolu mizas ar melleņu novārījumu
  • Rozīgi violetas olas iegūsiet aroniju sulā.
  • Dzeltenīgi rudas olas būs ūdenim pievienojot kariju vai kurkumu vai vārot olas stiprā kumelīšu novārījumā.
    Oranžīgu zeltainumu dos asinszāles lakstu uzlējums.
  • Ja katru oliņu ietīsi rudzu zelmenī un vēl vārīsi tās rudzu zelmeņa novārījumā, iegūsi spilgti zaļas olas.
  • Krāsainākas un toņos niansētākas Lieldienu olas iegūsi, ja dažādos zāļu un lapu novārījumos liksi baltās olas. No brūnajām olām iegūsi tumšākus, dziļākus toņus. Taču brūno olu čaumala parasti ir gludāka, tāpēc krāsa sanāk vienmērīgāka.
  • Lapiņas un citus zaļumus pie olas var pietīt ar diegu. Tad ornamentu veidos arī diegs. Vienīgi vārot diegs mēdz nošļukt no olas sāniem, tāpēc arī ietīto olu var ievietot kaprona zeķē.
  • Jo ilgāk olas atradīsies krāsojamajā šķīdumā, jo tiks iegūts intensīvāks tonis.
  • Krāsojot pievienojot etiķi, citronskābi vai kaut ko skābu, iegūst košāku toni, bet olas čaumalas izturība samazinās.
  • Lai olas būtu spīdīgas, tās var apstrādāt ar eļļu vai sviestu pēc krāsošanas.