This website uses cookies. Cookies are small alphanumeric files that are downloaded and stored on your computer or other device (eg mobile phone, tablet) and stored in your web browser when you visit a website. They may be used to keep track of which pages on the website you visit, to store information you have entered or to remember your preferences, such as language settings, as you browse the website.

Nemet ārā olu čaumalas!

Ola apēsta, organismam iegūstot vērtīgas uzturvielas, bet, ko iesākt ar olas čaumalām? Nemet ārā! Mums ir pāris ieteikumi, kā tās izmantot, jo olu čaumālām ir ļoti daudzvēidīgs pielietojums. Olas čaumala patiešām ir unikāls dabas veidojumus un bagātīgs kalcija avots.


1. Olu čaumalās ir daudz kalcija un citu minerālvielu, kas palīdzēs tavam dārzam plaukt un zelt, tāpēc tas ir lielisks mēslojums!

Sasmalcini pāris olu čaumalas sīkos gabaliņos un pirms stādīšanas iekaisi tās katrā caurumā. Pēc tam ik pēc divām nedēļām apkaisi papildu čaumalas ap jau iestādītajiem augiem.

Vēl tās var palīdzēt izskaust tādus dārza kaitēkļus kā gliemeži. Vienkārši sasmalcini dažas olu čaumalas un izkaisi tās ap dārzeņiem un ziediem. Čaumalas tekstūra palīdzēs noturēt iespējamos dārza kaitēkļus pa gabalu.


2. Veselākās čaumalās var diedzēt augus, pēc tam, kopā ar čaumalu, pārstādot lielākā puķu podā.


3.  Čaumalas vidē ātri sadalās, tādēļ droši tās lieciet komposta kaudzē – čaumalas no komposta pēc tam dos augsnei tik nepieciešamo kalciju.


4. Olu čaumalas var izmantot kā ietvaru mazām svecītēm.


5. Olu čaumalas var labi kalpot kā mazi podiņi stādiem, kad no zemes lien pirmās lapiņas. Čaumalas var atstāt olu kastītēs, nogriežot tām vāka daļu.


6. Ja jums patīk veidot dažādas dekorācijas, vēl jēlu olu var izpūst no čaumalas un pēc tam čaumalu izmantot gan Lieldienu dekorācijās, gan citos radošos projektos.


7.  Abrazīvs līdzeklis, lai noņemot pelējumu vai citu uzkrātu smaku pudelēs, termosos un citos traukos. Vispirms izskalo trauku ar karstu ūdeni.

Tad taukā ievieto dažas sasmalcinātas olu čaumalas, līdz pusei piepilda ar ūdeni un krata. Pēc tam kārtīgi izskalo.


8. Nepērc kalcija tabletes. Vienkārši izcep čaumalas 180 grādu temperatūrā 8 minūtes. Ļauj tām atdzist un sasmalcini smalkā pulverī. Vienu reizi dienā pievieno šo pulveri (tējkaroti vai mazāk) savam iecienītākajam kokteilim, sulai vai biezpienam.