This website uses cookies. Cookies are small alphanumeric files that are downloaded and stored on your computer or other device (eg mobile phone, tablet) and stored in your web browser when you visit a website. They may be used to keep track of which pages on the website you visit, to store information you have entered or to remember your preferences, such as language settings, as you browse the website.

Kods uz olas pasaka daudz vairāk, nekā Tu domā!

Kad atver olu iepakojumu, kas ir pirmais, ko pārbaudi?

Noteikti to, vai kāda no tām nav ieplīsusi, vai ne? Bet vai zināji, ka tādā pašā veidā var pārbaudīt arī olas izcelsmes valsti, vistas, kas to dējusi, mājvietu un šīs mājvietas precīzu atrašanās vietu? Uz katras veikalā nopērkamās olas var redzēt īpašos marķējumus – tie sākas ar vienu ciparu, turpinās ar burtu kodu un beidzas ar vairāku ciparu virkni. 

Pirmais cipars apzīmē konkrētās olas dējējvistas turēšanas metodi:

0 -tad tas nozīmē, ka vista ir audzēta bioloģiskos apstākļos ( ēd bioloģiski sertificētu barību)

1- vista turēta brīvos apstākļos ( brīvi pārvietojas kūts ietvaros un iet ārā)

2- apzīmē kūtī turētu vistu ( brīvi var pārvietoties kūts ietvaros)

3- sprostos audzētu dējējvistu

Kā nākamo redzēsi burtu kodu, kas patiesībā ir pati svarīgākā marķējuma daļa – jo, ja šeit saskati LV, tad vari būt pārliecināts, ka tā ir Latvijā izdēta ola un vari būt drošs par olas kvalitāti.

Un pēdējā ciparu virkne apzīmē Pārtikas un veterinārā dienesta uzņēmumam piešķirto identifikācijas numuru. Respektīvi, šis kods palīdz noskaidrot precīzu vietu, kur vistiņa atrodas, ja kādu iemeslu dēļ to vēlāk nepieciešams uzzināt.


Pētījumi rāda, ka no olu uzturvērtības viedokļa pats galvenais ir barība, tās kvalitāte, ko saņēmušas vistas dēšanas laikā. Tātad visu izšķir saimnieks, vistu turētājs! Vienādi vērtīgas var būt gan brīvās turēšanas, gan kūtī dētas, gan bio olas. Turēšanas apstākļi visbūtiskākie ir, protams, domājot par dzīvnieku labsajūtu.


Un kāpēc to ir svarīgi zināt? Jo ir taču svarīgi būt informētam par to, ko mēs lietojam uzturā, vai ne? Zini, ko ēd, un vēl svarīgāk – zini, vai galdā liec Latvijas ražojumu!