Kāpēc ola ir superprodukts?

Kāpēc olas ir lieliskas? 

Tas nav noslēpums, ka tās satur lielāko daļu organismam nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, taču šeit vēl daudzi iemesli tiem, kas vēl netic, ka olās tiešām IR SPĒKS! 

Olas ir  vērtīgs pārtikas produkts, jo: 

  • Pateicoties ievērojamam efektivitātes un produktivitātes pieaugumam, kas pēdējos gados ir sasniegts saimniecībās un olu piegādes ķēdēs, olām ir viszemākās oglekļa paliekas no parastajiem dzīvnieku olbaltumvielu avotiem.
  • Olas ir salīdzinoši zemas cenas augsta proteīna ieguves avots, ar ko papildināt ikdienas uzturu.
  • Olu būtisko uzturvielu daudzveidību var nepārsniegt ļoti maz pārtikas produktu, kopā ar zemo ietekmi uz vidi, olas ir ideāls partneris izdevīgām, veselīgām un dabai draudzīgām ēdienreizēm visai ģimenei.
  • Olās ir 18 dažādi vitamīni- A, D, E, B3, B6 un B12 u.c
  • D vitamīns atrodas olas dzeltenumā un cilvēka organismā šis vitamīns nodrošina kaulu un zobu veidošanos, kā arī stiprina imūnsistēmu.   Tā kā D vitamīns ir atrodams olas dzeltenumā, tad bieži vien olas dzeltenumu dēvē arī par saules vitamīna rekordistu, jo 100 gramos šī produkta ir 6 µg D vitamīna.
  • Olās esošais A vitamīns palīdz redzes uzlabošanai.
  • Olas satur cilvēkam visas nepieciešamās aminoskābes.
  • Olas ir vērtīgs  Omega3 taukskābju avots. 
  • Olās ir B4  vitamīns jeb holīns. Holīns ir ļoti svarīgs elements smadzeņu un nervu sistēmas darbībai, arī sirdsdarbībai. Izpētīts, ka cilvēkiem, kuri uzņem pietiekami daudz holīna, ir labāka atmiņa un asāka domāšana. Viena ola vidēji satur vairāk nekā 100 mg šīs vielas. 
  • Olas ir vērtīgs produkts, kas satur ļoti daudz vērtīgu un cilvēka organismam nepieciešamu minerālvielu un mikroelementu- cinku, jodu, selēnu, magniju, hromu, dzelzi un vēl….
  • Olās ir mazs ogļhidrātu saturs.
  • Olās ir aptuveni 12 g olbaltumvielu un tauku uz 100 g. Lielāko daļu tauku veido nepiesātinātās taukskābes, tostarp omega 3 un omega 6 taukskābes.
  • Olas baltums tiek uzskatīts par vērtīgāko neaizstājamo aminoskābju avotu.
  • Vienā olā ir ap 200 mg holesterīna, kas atbilst pieļaujamajam uzņemtā holesterīna daudzumam dienā. Uztraukumam nav pamata, ja holesterīna līmenis asinīs ir normas robežās. Nedēļā droši var ēst septiņas olas jeb vienu olu dienā. Izrādās, holesterīns olās maz ietekmē holesterīna līmeni asinīs, toties liels piesātināto tauku daudzums uzturā, kuri tiek uzņemti ar  citiem pārtikas produktiem to ietekmē gan. 
  • Olas nodrošina ilgāku sāta sajūtu.
  • Vienā olā ir 22% no diennāktī nepieciešamās selēna devas cilvēkam. Selēns palīdz rūpēties par organisma aizssargspējām un imunitāti. 
  • Olas ir dabai draudzīgākais dzīvnieku izcelsmes proteīna avots. 
  • 100 g vistu olu ( ~ 2 vidēja lieluma olas)  ir tikai 140 kkal un 12 g pilnvērtīgu olbaltumvielu, saturot visas neaizvietojamās aminoskābes, kuras organisms pats nespēj saražot.
  • 1 ola dienā- enerģijai, spēkam, aknu un smadzeņu veselībai, acu gaišumam un sāta sajūtai.


Ko no šī visa var izsecināt? To, ka olas ir pilnvērtīga un veselīga uztura stabila sastāvdaļa. Olas ir viens no vērtīgākajiem uztura produktiem – bagātas ar neaizstājamām aminoskābēm, vērtīgām taukskābēm, antioksidantiem, holīnu, B12 vitamīnu, taukos šķīstošajiem vitamīniem. Turklāt šī visa vērtība veikalos pieejama par demokrātisku cenu.