Olas var ēst droši

Raksta autore ZANE TIMPARE, diplomēta uztura speciāliste & uztura žurnāliste, ĒDIENS KĀ ZĀLES

Olas var ēst droši – secināts jaunākajā 177 000 cilvēku lielā pētījumā

Respektablā uztura žurnāla American Journal of Clinical Nutrition jaunākajā (2020. gada aprīļa) numurā publicēts trīs apjomīgu starptautisku pētījumu pārskats par olu ēšanas ietekmi uz holesterīna līmeni, sirds un asinsvadu slimību attīstību un vispārējo mirstību. Šajos pētījumos bijuši iekļauti 177 000 cilvēku no 50 pasaules valstīm. Iespaidīgs skaitlis un apjoms.1

Mūs, protams, interesē galvenie secinājumi. Un tie ir olu ēšanai patiešām labvēlīgi! Netika atrasta pamatota saistība starp olu ēšanu, holesterīna un triglicerīdu līmeņa izmaiņām asinīs, mirstību vai nozīmīgiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem. Turklāt atsevišķā sadaļā tika secināts, ka iepriekš minētajos trīs riska punktos nav atšķirības – vai nedēļā ēd septiņas olas, vai arī neēd nevienu.

Pētījumā bija iekļautas valstis no visiem kontinentiem. Kopsavilkumā vēlreiz uzsvērts, ka olas ir ļoti vērtīgs produkts.


Rakstā izmantotā literatūra:

1 1, 1,2, 1, et al. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. American Journal of Clinical Nutrition. 2020;111(4):795-803. doi:10.1093/ajcn/nqz348.